Лятото е тук, освежете се! Пригответе си полезен и вкусен сок

...
Лятото е тук, освежете се! Пригответе си полезен и вкусен сок
Коментари Харесай

Без захар: Пригответе си полезен и вкусен сок от малини!

Лятото е тук, освежете се! Пригответе си потребен и апетитен сок от малини!

Малината е многогодишно растение, растящо на височина от 400 до 800 м. За подготвяне на лекове се берат плодовете и листата на малините, а в кулинарията се подготвят сокове, сиропи, конфитюри или други сладка.

В гръцката митология написа, че малините избавили живота на господ Зевс, защото майка му го скрила зад храстите на това растение, с цел да не го убие татко му. Римляните са първите, които отглеждат малини в Европа, а едвам през Средновековието, единствено богатите могли да си разрешат малини.

Малина е застъпена в Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка, а Русия е страната, която ги създава в най-големи количества.

Сок от малини може да се подготви по разнообразни способи, а рецептата, която ще прочетете тук е една от най-здравословните, тъй като в нея не се прибавя захар. Тя се подготвя доста бързо и елементарно.

Необходими съставки:

3 кг. малини

3 лимона

1 ½ -2 литра вода

Начин на подготвяне:

Опитайте се да намерите по-зрели малини, измийте ги добре и отстранете зелените или негодните елементи. Поставете ги в по-дълбок съд и ги намачкайте, с цел да пуснат сок. Измийте лимоните, не махайте кората, нарежете ги на кръгчета и ги прибавете към малините. Залейте сместа с вода и я сложете на слаб огън да заври.

След като завари, оставете да се охлади, тъй че да можете да прецедите сока. Налейте сока в чисти стъклени бутилки и го затворете компактно. Поставете бутилките в по-дълбок и по-голям съд за варене, в който налейте вода до горната част на бутилките. Извадете бутилките от съда, избършете ги и изчакайте сокът да се охлади. Съхранявайте в хладилника.

Забележка: В сока можете да добавите мед, пълнозърнеста захар или различен подсладител. За ободрителен усет поставете няколко кубчета лед.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР